Batet i Asens condemnen les imatges del ninot de Puigdemont afusellat en un poble de Sevilla

Meritxell Batet, candidata del PSC al Congrés, i Jaume Asens, cap de llista d’En Comú Podem pel 28-A, han denunciat i condemnat les imatges de la crema i afusellament d’un ninot que representava Carles Puigdemont a Coripe, un poble de Sevilla. A través de dues piulades, la socialista i el candidat dels comuns han volgut mostrar la seva repulsa per aquest fet.

Asens afirma que “és impropi d’una democràcia que funcionaris públics participin d’un “afusellament” simbòlic a un polític”. Per la seva banda, Batet ha afirmat que “condemna tots els actes d’intolerància que es produeixen en aquesta campanya”.

És impropi d’una democràcia que funcionaris públics participin d’un “afusellament” simbòlic a un polític. Sigui del partit que sigui. Cal una onada de fraternitat per superar l’Espanya en blanc i negre. https://t.co/p3slvgNVN2

— Jaume Asens (@Jaumeasens) 21 d’abril de 2019

Condemno tots els actes d’intolerància que es produeixen en aquesta campanya. Cremar la imatge d’una persona, impedir actes electorals o qualsevol altre tipus de comportament intolerant. Els @socialistes_cat ho rebutjarem sempre.https://t.co/JWcDn8Lee7

— Meritxell Batet (@meritxell_batet) 21 d’abril de 2019

Puigdemont ha valorat amb duresa les imatges

Carles Puigdemont lamenta l'”orgia de violència desfermada” contra ell que es desprèn de la crema i afusellament d’un ninot de Carles Puigdemont a Coripe, Sevilla, en la festa tradicional de la “Quema del Judas”. En un fil de Twitter, l’expresident considera que l’acte no ha estat “cap anècdota ni obra d’una minoria”, sinó “una activitat oficial, emparada per les autoritats socialistes locals”, amb la qual cosa assegura que no la pot respectar “per dignitat personal i per decència democràtica” com si fos una mostra d’ironia o sarcasme.

Avui en un poble d’Espanya, governat pel PSOE, han decidit afusellar i cremar un ninot que representava la meva persona, i que portava un llaç groc ben visible. No m’han volgut afusellar i cremar a mi, només: han volgut mofar-se de la lluita per la llibertat de presos i exiliats.

— Carles Puigdemont (@KRLS) 21 d’abril de 2019

“És un missatge d’odi, amb tota la voluntat de generar odi”, ha insistit Puigdemont, que ha recordat que en aquest “acte indigne, impropi de cap societat civilitzada” hi han participat també menors. “El meu compromís és la independència, la democràcia, la llibertat. Cap d’aquests compromisos no mereix un afusellament ni una crema, almenys en una societat civilitzada. Lamento molt que el PSOE participi d’un acte d’odi tan visceral i inhumà”, afegeix el líder de Junts per Catalunya, que menciona directament el líder del PSC, Miquel Iceta, i la cap de llista a les eleccions espanyoles, Meritxell Batet.

Denúncia per delicte d’odi

Segons ha pogut saber , Junts per Catalunya interposarà una denúncia a la Fiscalia per delicte d’odi. El partit també ha afirmat que demanarà l’actuació del Síndic de Greuges.

La formació també ha exigit al president del govern, Pedro Sánchez, que cessi l’alcalde del poble, Antonio Pérez, qui forma part del partit socialista espanyol. Diversos càrrecs polítics catalans i espanyols, entre ells el president català Quim Torra, han denunciat les imatges a través de les xarxes socials.

El President Puigdemont és diputat i el President legítim Catalunya.

Davant els greus fets Coripe @JuntsXCat:

1. Presentarem denuncia delicte d’odi.
2. Exigim renúncia del càrrec de l’alcalde del PSOE d’aquest municipi.
3. Demanem actuació Síndic.#PuigdemontelNostrePresident

— Albert Batet? (@albertbatet) 21 d’abril de 2019

La “Quema del Judas”

L’origen de la polèmica és un ninot de Carles Puigdemont que ha estat penjat pel coll, cremat i afusellat a Coripe, un poble de Sevilla, en la tradicional festa de la Quema del Judas. Diversos vídeos penjats a la xarxa escenifiquen l’escena, on un grup de persones porta a collibè el ninot que representa al president de la Generalitat a l’exili. El passegen pel poble per després penjar-lo, cremar-lo i disparar-li trets amb fusells.

ATENCIÓ: El moment de l’ “execució” del molt honorable president Puigdemont a Coripe (Andalusia). pic.twitter.com/1B2ckFlL14

— Miquel Strubell fill ? (@miquelstrubell) 21 d’abril de 2019

ATENCIÓ: Així han “assassinat” el molt honorable president Puigdemont al poble de Coripe. La policia local carregava la munició en un cotxe amb el logotip de la Junta d’Andalusia. Perdoneu, però això és gravíssim. pic.twitter.com/ZgOHPaeALq

— Miquel Strubell fill ? (@miquelstrubell) 21 d’abril de 2019

Aquesta tradició forma part de diversos municipis d’Amèrica i Espanya. En el cas de Coripe, que ja ha estat notícia altres anys, l’AMPA de l’escola decideix qui serà el personatge “afusellat” i “cremat” per part dels veïns. L’any passat va ser Ana Julia, l’assassina confessa de Gabriel. El seu alcalde, però, ja va advertir el que passaria aquest any amb Puigdemont.

El alcalde de Coripe (Sevilla) se disculpa por “quemar” a Ana Julia: “Pensaba que iba a ser Puigdemont”.

Pide perdón por quemar simbólicamente a una asesina confesa, en realidad querían quemar a quien hizo un referéndum. pic.twitter.com/1Gs98t308y

— Ibon Perez TV (@ibonpereztv) 6 d’abril de 2018

El president Quim Torra ha anunciat que denunciaran els fets a través d’una piulada a Twitter.

Senzillament, hòrrid. Fàstic extrem. Intolerable. Ho denunciarem. https://t.co/1389pO78pd

— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) 21 d’abril de 2019

.

Via:: https://www.naciodigital.cat/noticia/178089/batet/asens/condemnen/imatges/ninot/puigdemont/afusellat/poble/sevilla