El judici de l’1-O al Suprem quedarà vist per sentència l’11 de juny

El judici quedaria vist per sentencia el proper 11 de juny. Això és el que el president de la sala segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, ha comunicat a totes les parts, segons ha pogut confirmar NacióDigital.

D’aquesta manera, l’última vista oral seria aquest mateix dia, amb un darrer al·legat per a l’última paraula de 15 minuts per a cada acusat. Durant els dos dies anteriors, és a dir, el 10 i 11 de juny, es té previst emetre les conclusions de les defenses, mentre que les acusacions ho farien prèviament.

La fase de conclusions és un dels moments més importants del judici. Ja al final del procés, i havent presentat totes les proves i efectuat les declaracions, les parts -tant les acusacions com les defenses- tornen a exposar els seus plantejaments, que poden variar o no pel que en relació a l’inici. És en aquest punt quan sorgeix la possibilitat que la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat o Vox rebaixin la seva petició de pena, presentin els arguments que la justifiquen o les defenses realitzin el seu últim al·legat d’innocència. En la major part dels casos, les conclusions són afirmacions sobre la pràctica de les proves i pretenen influir sobre el tribunal, que haurà de prendre l’última decisió.

Pel que fa al dret a l’última paraula, concretat en l’article 739 de la llei d’Enjudiciament Criminal, és una última invitació del tribunal per garantir el dret a la defensa, aquesta vegada per boca de l’acusat. En aquest cas, i malgrat que el protagonista podrà al·legar allò que consideri, la seva última declaració s’ha de regir als fets que s’han portat a judici i poden contradir, contrastar o afegir allò que consideri oportú. Aquest dret empara, fins i tot, la possibilitat que l’acusat menteixi i contradigui la seva versió anterior, ja que la legislació espanyola no l’obliga a dir la veritat. Una vegada finalitzat aquest dret, el judici quedarà vist per sentència.

.

Via:: https://www.naciodigital.cat/noticia/180526/judici/1-o/al/suprem/quedar/vist/sent/ncia/11/juny