El líder del Partit Laborista diu que si l’SNP guanya les eleccions ha de poder fer un nou referèndum a Escòcia

Keir Starmer, nou líder del Partit Laborista britànic | Europa Press

Keir Starmer, nou líder del Partit Laborista britànic | Europa Press

El nou líder del Partit Laborista del Regne Unit, Keir Starmer, s’ha refermat en les seves paraules sobre Escòcia: si el Partit Nacionalista Escocès (SNP) guanya les eleccions del 2021 ha de poder celebrar un nou referèndum sobre la independència. “Són qüestions d’Escòcia, em mantinc el que vaig dir”, ha dit en una entrevista a SkyNews. Starmer va dir al gener que si hi havia una victòria de l’SNP Escòcia havia de poder reeditar el referèndum, que l’any 2014 va acabar amb derrota per pocs punts de l’opció independentista. 

Ja fa temps que l’SNP reclama fer un altre referèndum. La victòria del Brexit el 2016 va sacsejar la realitat política del Regne Unit. A Escòcia, l’opció de quedar-se a la Unió Europea va guanyar amb diferència, però al conjunt del país es va imposar el Brexit. Això ja va fer que les formacions sobiranistes reclamessin poder tornar a votar, tenint en compte el canvi de paradigma que suposava la sortida de la UE. Amb la materialització del Brexit el 2019, les peticions per tornar a votar sobre el futur polític del territori s’han incrementat. El Partit Conservador, que amb David Cameron va facilitar el referèndum, s’hi oposa, mentre que el Partit Laborista, per veu de Starmer, s’hi ha mostrat favorable.  

Via:: https://www.naciodigital.cat/noticia/209133/der-partit-laborista-diu-si-snp-guanya-eleccions-poder-fer-nou-refer-ndum-esc-cia