Els «comuns», després de reunir-se amb el Govern: «Això té més aspecte de 9-N que de referèndum»

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, reunits amb Xavier Domènech i Elisenda Alamany, dirigents de Catalunya en Comú | Govern

Amb l’objectiu de conèixer més detalls sobre el referèndum de l’1 d’octubre, els “comuns” s’han reunit aquest dilluns amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident Oriol Junqueras a Palau. Un dels missatges que en surten, segons els protagonistes, és que s’emplacen a seguir parlant, tot i les evidents discrepàncies de fons que existeixen i que s’han fet evidents.

“Serem a qualsevol mobilització, però per a nosaltres això té més aspecte d’un 9-N que no pas el referèndum que Catalunya necessita”, ha assegurat Domènech a la sortida de la trobada. El líder de Catalunya en Comú ha explicat que durant la trobada d’una hora han compartit les diverses estratègies per fer efectiu el dret a decidir, però els “comuns” també han volgut deixar molt clar que no comparteixen el full de ruta del Govern. “També és cert que tenim un bloqueig del govern espanyol que es tradueix en una repressió judicial”, ha destacat.

Els “comuns” participaran de la “mobilització” però han de decidir com ho faran

Domènech també ha explicat que Puigdemont i Junqueras els han detallat alguns aspectes de la logística de la votació, tot i que ha declinat fer-los públics perquè considera que és responsabilitat del Govern fer-ho. En tot cas, ha recordat que el 30 de juny l’executiu donarà a conèixer els detalls sobre les garanties de la votació. Amb tot, la informació no ha convençut els “comuns”, que segueixen pensant que l’1 d’octubre es produirà una “mobilització” com el 9-N però amb “més intensitat”.

Com han dit en les darreres setmanes, el líder de Catalunya en Comú ha assegurat que els “comuns” participaran en la mobilització. “Les mobilitzacions pel dret a decidir mai són sobreres”, ha afirmat. Però Domènech no ha explicitat com pensen implicar-s’hi ni si faran campanya per incentivar la participació. La decisió es prendrà en assemblea el pròxim 8 de juliol.

Més reunions

Junqueras, en declaracions des de la Plaça de Sant Jaume -i no dins de Palau, com acostuma a passar en aquest tipus de trobades- ha definit com a “positiva” la cita i ha assenyalat que les dues parts s’han emplaçat a seguir parlant. Les converses, segons el vicepresident, es mantindran “en defensa de la democràcia i del dret a decidir perquè els ciutadans s’expressin”. “Trobarem espais de confluència per treballar conjuntament”, ha destacat el líder d’ERC. Les garanties del referèndum, les conseqüències i la implementació del resultat també formaran part d’aquest marc de converses.

Aquesta ha estat la primera reunió del president amb els “comuns” després de l’anunci de la data i de la pregunta, una foto en la qual només estaven els independentistes. Els de Domènech no s’han mogut de reivindicar que l’espai per debatre sobre el referèndum ha de ser el del Pacte Nacional. És per això que també van declinar assistir a la cimera prèvia a l’anunci en la qual sí va participar Podem.

La fi de la via pactada

El Govern interpreta que ha fet passos per acostar-se als “comuns” des del moment en què Puigdemont va reformular el full de ruta per tornar al referèndum. La insistència en la via pactada, defensada fins que Mariano Rajoy va respondre per carta al president català negant-se a negociar, també era una manera -segons l’executiu català- de mantenir l’espai liderat per Colau i Domènech dins del consens i de carregar-se de raons per quan calgués iniciar la via unilateral.

En essència, el que demanen Puigdemont i Junqueras és que els “comuns” -i, molt especialment, l’ajuntament de Barcelona- s’impliquin en l’operatiu del referèndum. Això vol dir, segons el Govern, ajudar a obrir “com més col·legis electorals millor” i fer campanya per promoure la votació. Les garanties del referèndum s’explicaran en un acte a finals de mes.

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

Via:: http://www.naciodigital.cat/noticia/133283/comuns/despr/reunir-se/amb/govern/aix/aspecte/9-n/refer/ndum