Junqueras mostra «escepticisme fonamentat en l’experiència històrica» respecte el PSOE

Oriol Junqueras, en la conferència organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona. Foto: @vicepresicat

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, no s’ha mostrat massa esperançat que el congrés del PSOE serveixi perquè canviï el seu tracte respecte Catalunya. En una conferència a la Llotja de Barcelona davant empresaris, ha evidenciat aquest dilluns el seu “escepticisme fonamentat en l’experiència històrica”, ja que “el PSOE no ha destacat mai pel seu respecte a la realitat plurinacional” de l’Estat. “Per la seves obres els coneixerem”, ha etzibat, citant l’Evangeli, i ha convigat Pedro Sánchez a moure fitxa: “Si algú ens vol pot convèncer d’alguna cosa, tindrà oportunitats de fer-ho”.

S’ha expressat en termes similars al del portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, i com el dirigent republicà, també ha confiat que coincidiran Catalunya en Comú “en la defensa de la democràcia, de la participació ciutadana, del dret dels ciutadans per decidir el seu futur”, motiu pel qual ha avançat que trobarem “molts àmbits de col·laboració”. Així, ha qualificat de “reunió molt positiva” la trobada que ha fet junt a Carles Puigdemont amb el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech. “Des del respecte amb els posicionaments de cada espai polític, ens hem emplaçat a seguir parlant”, ha explicat, a preguntes dels presents, i sense entrar en detalls.

De fet, ha criticat mesures com l’acord del govern espanyol amb el PNB en el marc dels pressupostos per rebaixar el cost de l’energia per a les empreses basques, mesura que evidencia que “no tots els ciutadans espanyols són tractats de la mateixa manera”. “Si tots els espanyols haguessin de ser iguals davant la llei, és evident que qui més ho incompleix són els governs espanyols”, ha lamentat, així com ha assegurat que la Generalitat parla “de tot” amb l’executiu central, tot i que “altra cosa és que això tingui cap resultat pràctic”.

Potencialitats i riscos de l’economia

En l’inici de la seva conferència, Junqueras ha tret pit de la bona situació econòmica de Catalunya, subratllant que cada any se supera el rècord d’inversions i exportacions i que a finals del 2018 es preveu arribar a un PIB d’uns 244.000 milions d’euros, quan fa pocs anys estava estancat en els 200.000 milions. Malgrat tot, també ha assenyalat alguns factors que inquieten al Govern, com el ja esmentat cost de l’energia o també el del transport, però també els “futurs canvis en la política monetària per part del Banc Central Europeu”, pel fet de voler seguir l’estela de la Reserva Federal dels EUA, que ja ha tornat a pujar els tipus d’interès, i per l’augment dels preus ja existent. Un previsible increment del preu del deute que, unit al dèficit endèmic previst en la seguretat social per als propers anys, pot acabar esdevenint una gran llosa.

Igualment, ha repassat alguns dels reptes de l’economia, com ho són l’adequació a les innovacions tecnològiques de les diverses branques de producció o la necessitat de seguir captant talent i retenint el que sorgeix a Catalunya, així com la incorporació de més professionals dones en àmbits tecnològics i científics.

Oriol Junqueras ha fet aquesta conferència després de l’acte d’entrega dels 52 premis Llotja de la Cambra de Comerç de Barcelona, als quals no hi ha pogut assistir a causa de la reunió amb Xavier Domènech. Sigui com sigui, Mèlia Hotels ha rebut el Premi Llotja Transparència, Torrot Group el Premi Llotja a la Internacionalització, i Voz Telecom el Premi Llotja a l’Expansió Empresarial.

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

Via:: http://www.naciodigital.cat/noticia/133296/junqueras/mostra/escepticisme/fonamentat/experi/ncia/hist/rica/respecte/psoe