La CUP s’autoinculpa com a «coautora i cooperadora necessària» del referèndum

Albert Botran, Mireia Vehí i Benet Salellas. | Adrià Costa

La CUP ha presentat un escrit al jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona per donar resposta als requeriments que aquest jutjat està enviant a empreses, funcionaris i teatres sobre la celebració del referèndum. En l’escrit la CUP comunica al Jutjat la seva condició de “coautora i cooperadora necessària” de l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. Així, la esquerra independentista s’inculpa directament davant del Jutjat i demana al titular de l’òrgan judicial que la tingui com a part investigada, donada la seva condició de partícip en aquest referèndum.

A ulls de la formació, aquest referèndum no pot ser mai considerat un delicte però, atès que hi ha diligències penals obertes, la CUP demana ser-hi present com a actor polític d’aquest referèndum d’autodeterminació, fet que d’acord amb la llei processal permetria tenir accés a l’expedient i poder demanar la pràctica de diligències. A més, a l’escrit presentat al Jutjat la CUP hi acompanya la llista de tots els actes previstos d’ara fins a l’1 d’octubre per tal de deixar clar que els anticapitalistes “no s’amagaran” de cap de les seves accions d’impuls del referèndum.

Amb aquesta acció la CUP vol demostrar la necessitat de fer front a l’estratègia de la por que han endegat les institucions de l’Estat contra el referèndum de l’1 d’octubre i contra l’independentisme. Reprenent el fil de la campanya “Sense por”, que fa més d’un any que impulsen els cupaires arreu del país, la CUP vol fer evident la manca d’independència dels jutjats i tribunals de l’Estat en relació a aquelles propostes transformadores que volen modificar l’statu quo. Segons el diputat Benet Salellas: “L’actuació del Jutjat 13 al TNC demostra que el problema no és el govern del PP sinó l’aparell de l’Estat, un estat antidemocràtic que, com hem denunciat, és un estat autoritari de dret”.

Crítica unànime del sobiranisme

L’autoinculpació de la CUP arriba pocs dies després que la Guàrdia Civil es presentés al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per demanar informació sobre l’acte de Junts pel Sí per explicar els detalls del referèndum. L’acció de la policia va ser rebutjada per part dels partits sobiranistes (JxSí, la CUP i CSQEP): per part de JxSí, el diputat Lluís Llach va qualificar la situació de “retorn al franquisme”, mentre que per part dels “comuns”, Ada Colau va definir-ho com a “barbaritat” a través de Twitter. Així mateix, des de Junts pel Sí van assegurar que es van pagar uns 17.600 euros per l’acte i que la documentació és “perfecte”.

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

Via:: http://www.naciodigital.cat/noticia/135012/cup/autoinculpa/coautora/cooperadora/necess/ria/refer/ndum