La justícia belga resoldrà definitivament el 9 de juny si extradeix o no Valtònyc

El 9 de juny el Tribunal d’Apel·lació de Gant resoldrà definitivament si accepta o no l’extradició del raper Valtònyc. Així ho ha explicat ell mateix a través de Twitter. El cantant havia de personar-se davant del tribunal a final del mes de març, però la crisi del coronavirus va obligar a deixar en suspens totes les resolucions que no eren urgents.

Sobre la taula la justícia belga tindrà la resolció que va fer el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) a principi de març. Considerava que l’estat espanyol no podia aplicar de manera retroactiva el codi penal a l’hora d’activar per la via ràpida una euroordre contra el cantant.

Cas Valtònyc: totes les irregularitats d’Espanya que poden acabar tombant l’euroordre el 24 de març

Aquesta resolució sorgeix d’una petició de la defensa de Valtònyc, que va demanar a la justícia belga –al Tribunal d’Apel·lació de Gant– que elevés una qüestió pre-judicial al TJUE, atès que l’euroordre de l’Audiència espanyola es basava en la reforma del codi penal espanyol del 2015, que castigava amb més pena els delictes d’enaltiment del terrorisme, però Valtònyc havia estat condemnat amb el codi penal vigent el 2012.

El setembre del 2018, la justícia belga va refusar en primera instància de lliurar Valtònyc al·legant que no existia la doble incriminació, és a dir, que cap dels tres càrrecs pels quals havia estat condemnat a Espanya –amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la corona– no eren tipificats com a delicte ni a Espanya ni a Bèlgica. La fiscalia, que actua sempre en nom de l’estat que interposa l’euroordre, va recórrer contra la decisió a la cort d’apel·lació.

Via:: https://www.vilaweb.cat/noticies/la-justicia-belga-resoldra-definitivament-el-9-de-juny-si-extradita-o-no-valtonyc/