Torra demana d’abordar un referèndum i l’amnistia dels presos polítics a la taula de diàleg

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat que s’abordi l’amnistia per als presos polítics i un referèndum sobre la independència de Catalunya a la taula de diàleg amb l’estat espanyol. Ho ha fet després que la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, hagi assegurat que l’executiu té ‘disponibilitat absoluta’ perquè la taula de diàleg amb Catalunya es reuneixi a l’agost. Montero s’ha preguntat si el president de la Generalitat, Quim Torra, vol que els membres de la taula es trobin abans de les eleccions catalanes. ‘Hem tingut disponibilitat absoluta al mes de juliol, que era la primera temptativa i tenim disponibilitat al mes d’agost‘, ha dit la portaveu en una entrevista amb Efe, en què ha instat Torra a aclarir què vol fer. ‘No pot mantenir molt de temps aquesta situació de si però no’, ha assenyalat.

Per a la ministra, el conjunt de les formacions polítiques catalanes estan ja en clau electoral i d’aquí els dubtes per convocar la taula. El president li ha respost que ‘està equivocada’ perquè el govern ‘sempre’ està disposat a reunir-se amb el govern espanyol ‘en una taula de negociació on hi hagi un ordre del dia’ amb l’amnistia i els detalls de la celebració d’un referèndum.

Montero ha expressat el convenciment que la solució per a Catalunya passa pel diàleg i per tant s’hauran de produir les reunions oportunes per avançar en aquest camí sent conscients que la posició de la Moncloa sobre el referèndum i l’autodeterminació ‘és cristal·lina’.

Tot i això, Montero ha apel·lat a dialogar perquè ‘hem de ser capaços de pacificar una situació que ha durat massa temps’. Sobre la petició de Torra de mantenir aquesta mateixa setmana una reunió amb Pedro Sánchez per al repartiment de fons europeus i l’aportació estatal al finançament de Catalunya, la portaveu ha dit que és un ‘esperpent’ que la Generalitat reclami una trobada privada quan Torra va declinar anar a la conferència de presidents a Sant Millán de la Cogolla. ‘És absurd que deixi buida la cadira de Catalunya a la reunió de presidents i ara demani una reunió per assabentar-se en primera persona del mateix que ja es va explicar’, ha afirmat.

Via:: https://www.vilaweb.cat/noticies/moncloa-govern-espanyol-torra-taula-dialeg-eleccions/