Defensors de la sobirania fiscal donen al Govern la fórmula per aplicar-la

 Un cartell a la seu de l'Agència Tributària a Catalunya amb indicacions sobre la presentació de la declaració de la renda i amb contribuents fent consultes de fons (ACN)

Un cartell a la seu de l’Agència Tributària a Catalunya amb indicacions sobre la presentació de la declaració de la renda i amb contribuents fent consultes de fons (ACN)

Un cartell a la seu de l'Agència Tributària a Catalunya amb indicacions sobre la presentació de la declaració de la renda i amb contribuents fent consultes de fons (ACN)

La sobirania fiscal és un dels terrenys en què l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) creu que el Govern podria avançar d’una forma més decidida del que ho ha fet fins ara. Des de l’entitat s’han fet propostes en aquest àmbit i tenen assumit que el Govern n’ha pres nota i les aplicarà. Representants de l’organització es reuneixen periòdicament amb responsables governamentals i aquest febrer tindran una reunió amb el conseller d’Economia, Jaume Giró.

La demanda més important és que el departament, en mans de JxCat, doni les eines a tots aquells particulars o ens públics que vulguin fer sobirania fiscal perquè la puguin fer més fàcilment a través de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). Actualment el procés implica fer unes gestions complicades que els defensors de la mesura creuen que el Govern té marge per simplificar.

L’ANC, que en el seu examen a l’acció de Govern es va mostrar decebuda perquè no s’havia avançat en aspectes que considera plenament legals, busca que el Departament d’Economia blindi la sobirania fiscal amb un programa especial de “política corporativa fiscal”. Aquest programa ha de posar en evidència que fer la sobirania fiscal no suposa cap problema i que és una opció perfectament legal. Així ho defensa Aleix Andreu i Oliver, coordinador de la campanya Jo pago a Catalunya promoguda per l’ANC. “El tema fiscal és un dels punts on podem ser forts”, defensa Andreu en declaracions a EL MÓN.

EL MÓN ha demanat al Govern en quin punt es troba l’avaluació d’aquesta proposta. Segons fonts d’Economia, “la normativa tributària no preveu la possibilitat que es puguin presentar declaracions a l’ATC, perquè són impostos d’una altra administració”.  Malgrat tot, les mateixes fonts indiquen que “si se’n reben, per tal de protegir el ciutadà, l’ATC transfereix aquests fons a l’administració tributària estatal al més aviat possible perquè es doni per satisfet el pagament del deute tributari” i d’aquesta manera “protegir el ciutadà perquè sinó se’l podria sancionar”. El Govern considera la proposta de l’ANC sobre sobirania fiscal “jurídicament complexa” però reconeix que “aspira i treballa per assolir la plena sobirania i capacitat fiscal per poder legislar, gestionar i recaptar tots els tributs que es generen a Catalunya”.

La visió de l’ANC

Des de l’ANC són conscients que la sobirania fiscal es pot exercir des de diferents àmbits i pensen que les institucions haurien de practicar amb l’exemple. Ara bé, la voluntat de fer sobirania fiscal es troba amb alguns límits, que l’acció del Govern permetria superar sense saltar-se cap llei. En el cas dels ajuntaments, explica Andreu, la figura del secretari municipal és sovint un entrebanc. “Ens trobem que els secretaris són funcionaris de l’Estat i no de l’ens municipal —explica—, la majoria d’informes que acaben elaborant sobre sobirania fiscal són desfavorables”. Tot i així també hi ha secretaris municipals que, pel contrari, han emès dictàmens a favor, comenta el coordinador de la campanya de l’ANC.

La campanya té nou anys i no ha topat mai amb impediments, un fet que creuen que evidencia que és perfectament ajustada a llei. “Aquest 2021 hi ha hagut més de 1.400 tributacions a través de sobirania fiscal, això demostra la seva viabilitat”, agrega Andreu.

Els temors que generen els informes desfavorables d’alguns secretaris municipals, però, tenen el seu efecte sobre alcaldes que “agafen por” i desisteixen d’exercir la sobirania en aquest camp, comenta Andreu. És per això que un dels camps de batalla de l’ANC és ara aconseguir que la Generalitat posi més facilitats. Els secretaris que s’oposen a la sobirania fiscal al·leguen que la Generalitat no té competències per recaptar impostos estatals, explica Andreu. Però els promotors de la campanya repliquen que amb la sobirania fiscal “en cap moment” s’està negant la competència estatal. “L’únic que plantegem és una forma de pagament d’impostos que passa per l’Agència Tributària de Catalunya mentre no proclamem la República“.

Aquest plantejament es fonamenta en l’article 64 de la Llei general tributària. Es permet consignar l’import d’un deute tributari a la Caja General de Depósitos del Tresor públic o a un òrgan equivalent de la resta d’administracions públiques. “Mentre no siguem independents, ens agradi o no, la Generalitat és l’Estat a Catalunya: qui paga a l’agència catalana paga a un òrgan recaptatori de l’Estat”. La proposta de l’ANC passa per establir el programa de política fiscal corporativa a l’Agència Tributària de Catalunya i facilitar la gestió als ajuntaments. La posada en marxa d’aquest programa implicaria que la Generalitat mateixa exercís primerament ella mateixa aquesta sobirania fiscal, pagant-se a ella mateixa els impostos, encara que després els acabi liquidant a la hisenda espanyola. Que no ho faci és un fet “surrealista”, opina Andreu.

A hores d’ara l’ANC calcula que mig centenar d’ajuntaments de Catalunya estan fent sobirania fiscal. L’organització manté actualitzat un mapa on es pot comprovar quins consistoris la fan, quins han aprovat mocions a favor i quins l’han fet en alguna ocasió. La xifra exacta es desconeix perquè l’Agència Tributària Catalana no facilita les dades per qüestió de protecció de dades.

Ajuntaments diversos envien un missatge a la Generalitat

La proposta de l’ANC té el suport ara d’un moviment d’11 ajuntaments a favor de la sobirania fiscal que la setmana que ve presentaran a Barcelona un manifest que intenta enviar un missatge que encoratgi les administracions a construir aquest espai de decisió pròpia pel que fa a les finances. Els consistoris aplegats en la nova plataforma són els de Sant Pere de Torelló, Santa Eulàlia de Riuprimer, Montblanc, Calldetenes, Arbúcies, Celrà, Balenyà, Taradell, Vallbona d’Anoia, Sant Julià de Vilatorta i Sant Cugat Sesgarrigues.

Un dels alcaldes que promou el manifest és el republicà Jordi Fàbrega, de Sant Pere de Torelló. En declaracions a EL MÓN, Fàbrega explica que els ajuntaments que apliquen la sobirania fiscal saben que finalment els diners acaben en mans de l’estat espanyol, però defensa fer-ho “perquè d’aquesta manera donem molt més protagonisme a l’Agència Tributària catalana”. Fàbrega, que també és diputat de la Diputació de Barcelona per ERC, creu que aquesta agència s’ha d’engrossir per tal de “tenir capacitat de control dels impostos de Catalunya”. Per al polític republicà és la forma de “tenir la clau de la nostra caixa” per quan arribi el moment “d’un nou embat amb l’estat espanyol”.

Fàbrega opina que “en un moment de confrontació democràtica i construcció de la República, sempre es podrien utilitzar aquests recursos econòmics, que seran absolutament necessaris”. Aquest alcalde d’ERC ha fet càlculs i creu que només a través dels ajuntaments el Govern podria recaptar 1.500 milions d’euros anuals. “Imaginem la capacitat que podria tenir el Govern de la Generalitat amb un instrument així, és cert que ho acabarien liquidant a la hisenda espanyola, però que en un moment donat pugui decidir què fer-ne li dona molta força”.

En un moment en què el moviment independentista està cridat a traçar alternatives a la taula de negociació en cas que fracassi, els ajuntaments que defensen la sobirania fiscal creuen que és el moment de “fer créixer l’eina” recaptatòria. Ara per ara, sosté Fàbrega, l’agència “no té musculatura per donar resposta en el supòsit que tots els ciutadans decidissin pagar tots els impostos a través d’ella”. La plataforma d’ajuntaments que s’ha creat vol ser un instrument de pressió des del municipalisme i es vol posar en valor el paper que van tenir els consistoris l’1-O del 2017. “Som institucions properes a la ciutadania i en un moment donat hem forçat que el Procés pogués avançar i hi hem ajudat quan se’ns ha requerit perquè l’1-O es pogués fer el referèndum a cada ciutat”.

Via:: https://elmon.cat/politica/defensors-sobirania-fiscal-govern-formula-355967/