El Govern prepara uns «pressupostos de xoc» i aspira a aprovar-los amb la CUP i els comuns

Reunió del Govern del 2 d'agost del 2022. | Govern

Reunió del Govern del 2 d’agost del 2022. | Govern

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dimarts en roda de premsa a Palau que els pressupostos per al 2023 seran “de xoc” per fer front a la inflació, i ha assegurat que la seva via per aprovar-los passar pel que ha anomenat “esquerra nacional”. En aquest sentit, els comptes, han de ser aprovats amb els vots de la investidura -amb la CUP, ara molt allunyada del Govern- i els dels anteriors pressupostos -els comuns-. En l’última sessió de control al Parlament, Aragonès ja va flirtejar amb En Comú Podem, que li va demanar no suprimir l’impost de successions com va aprovar Junts en la ponència sectorial aprovada en l’últim congrés.

“Les institucions, el Govern, serem al costat de la ciutadania en moments difícils. Ho vam fer durant la pandèmia i ho farem ara que la inflació té un impacte molt alt en l’economia familiar i en el cost de les empreses”, ha assenyalat el president de la Generalitat, que ha agraït la feina a tots els consellers per la tasca que duen a terme amb la “fortalesa” i la “cohesió” de l’executiu. “Els he demanat la màxima implicació per alleugerir l’increment del cost de la vida que noten les llars i les empreses. Serà un dels eixos dels pressupostos”, ha remarcat Aragonès. “No pot ser que de cada crisi en sortim més desiguals. Necessitem redireccionar els recursos”, ha apuntat. Els propers pressupostos seran “de xoc” per mitigar els efectes de la inflació.

El dirigent d’ERC ha definit com a “clau” el proper trimestre. “Hi afloraran els projectes transformadors que tenim embastats, i reforçarem i ampliarem les eines i serveis perquè la ciutadania faci front a l’increment del cost de la vida”, ha remarcat Aragonès, que ha indicat, a banda, que la desjudicialització es “concretarà” abans que acabi l’any. “La necessitat d’acabar amb la repressió és una condició indispensable per resoldre el conflicte polític”, ha remarcat. “Per guanyar s’ha d’aparcar qualsevol discurs derrotista. Deixem enrere les batalletes del dia a dia“, ha indicat el president català.

En la intervenció inicial, Aragonès ha passat balanç del que s’ha fet fins ara i ha anticipat el que vindrà a partir del mes de setembre. En aquesta carpeta, per exemple, ha situat la gratuïtat del segon curs d’infantil. Pel que fa a les tasques realitzades, ha posat l’accent en les actuacions legislatives per frenar la imposició del 25% de castellà a les aules catalanes, i també en les mesures adoptades per contrarestar els efectes de al guerra a Ucraïna. “Malgrat la crisi de la Covid i la inflació, l’economia catalana continua avançant, i ho fa amb un vigor i un dinamisme superior al de l’Estat. Això és bàsic per afrontar el futur amb confiança, seguretat i voluntat de progrés”, ha dit.

A principis de setembre es rubricarà el Pacte Nacional per la Indústria, a mitjans del mes vinent Aragonès participarà en la cimera de governs “compromesos” amb la lluita contra el canvi climàtic -s’hi presentarà l’energètica pública, que naixerà aquesta tardor- i es donaran a conèixer els detalls del Catalunya Media City que s’instal·larà a les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs. El Govern ha aprovat avui mateix un acord que deixa en mans de Vicepresidència el desenvolupament del projecte, que també té a veure amb la defensa del català en el món de l’audiovisual. “Aquesta és la forma de generar més prosperitat i millorar la vida de la gent”, ha reflexionat.

Via:: https://www.naciodigital.cat/noticia/237689/govern-prepara-pressuposto-xoc-aprovarlos-cup-comuns