Junqueras i Rovira demanen a ERC que investigui les llicències d’edat

 El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira | ACN

El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i la secretària general d’ERC, Marta Rovira | ACN

El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira | ACN

El president d’ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general del partit, Marta Rovira, han demanat al partit que investigui si les llicències d’edat que han estat polèmiques aquesta setmana després destapar-se que s’han aplicat des del 2008 al Parlament es reprodueixen en altres administracions. Així ho ha explicat aquest dissabte Rovira en una entrevista a El Periódico. Les llicències d’edat de la cambra catalana es van instaurar en l’època que el republicà Ernest Benach era president amb l’acord de tots els partits. El mecanisme s’ha mantingut vigent fins que una informació periodística del diari Ara va originar la polèmica.

La dirigent d’ERC, que viu exiliada a Suïssa, creu que els partits polítics haurien de demanar perdó, i confessa que sent “una vergonya profunda per descobrir ara això”. Rovira explica que ha demanat disculpes a ERC, “perquè he estat diputada i portaveu i no vaig tenir coneixement d’aquesta informació”. La republicana sosté que es tracta de diner públic i “s’ha d’explicar com es gestiona”. Des del 2008, la llicència per edat ha funcionat amb tots els presidents de la cambra, inclosos els republicans, a més de Benach, Carme Forcadell i Roger Torrent.

D’ença que va esclatar la polèmica, només Benach i Torrent s’han pronunciat sobre l’assumpte. Benach va dir que no es pot llegir una decisió del 2008 amb ulls del 2022 perquè eren temps diferents. Torrent per la seva banda ha dit que si hagués conegut la informació sobre el que passava s’hagués corregit abans. L’actual presidenta del Parlament, Laura Borràs, va començar a introduir canvis el juliol passat i nega que ho fés impulsada per les indagacions periodístiques.

En l’entrevista, Rovira parla de les relacions amb JxCAT i la CUP. La secretària general d’ERC defensa la via del diàleg i demana aparcar els tacticismes i partidismes per aconseguir una unitat estratègica. A diferència de Carles Puigdmeont, Rovira no veu que hi hagi ara condicions per tornar a Catalunya. “L’Estat no ha decidit encara frenar la repressió” i per tant assegura que se li fa “difícil pensar que tolerin el nostre retorn”.

Via:: https://elmon.cat/politica/junqueras-rovira-erc-llicencies-edat-parlament-356503/