La prohibició de les estelades “és una aberració jurídica”


La prohibició d’exhibir estelades a l’estadi Vicente Calderón, el proper diumenge en la final de la Copa del Rei entre el Barça i el Sevilla, “no té cap fonament jurídic”, segons expliquen a El Món dos experts en la matèria, els advocats Oriol Giralt i Xavier-Albert Canal.

Giralt, exmembre de la Secretaria General de l’Esport i impulsor de la moció de censura contra Joan Laporta, creu que “la decisió és una autèntica aberració jurídica i política. No té cap sentit, no té base legal, no té res, per molt que el ministre de Justícia ho intenti justificar. S’anticipen a uns fets que encara no han passat i, per tant, la situació és molt greu”.

El mateix advocat recorda l’existència d’una normativa on s’especifiquen quines són les banderes prohibides a l’Estat espanyol, “com les que inclouen l’àguila imperial, el símbol de la Gestapo o l’esvàstica, i on l’estelada no en forma part. A més, és un símbol reconegut per una institució de l’Estat, que és el Parlament de Catalunya”. Però Giralt va més enllà i vincula plenament la prohibició amb la precampanya electoral: “Estem en un procés electoral i aquesta gent es mou sota aquests paràmetres. Amb aquestes estructures de poder no hi podem seguir convivint.”

Xavier-Albert Canal, soci del bufet BCD-Iurisport i exmembre de la Comissió Jurídica del FC Barcelona -en època Laporta-, també és contundent amb la decisió de la delegació del govern espanyol a Madrid. “En la llei 19.2007 de Prevenció de la Violència i la Xenofòbia hi ha un article on no s’especifica que estiguin prohibits els eslògans polítics dins un esdeveniment esportiu -a diferència del que diu la UEFA-, sinó que estan prohibides pancartes o banderes que incitin a la violència o facin propaganda d’idees xenòfobes o racistes. Només amb aquesta llei, l’estelada no hauria d’estar prohibida, perquè és un símbol legal. Fan una interpretació absolutament extensiva de la norma”, comenta.

L’exjurista del Barça insisteix: “Si el que volien és que no hi hagués actes polítics, a la llei només calia posar-ho. Les manifestacions polítiques en esdeveniments esportius no estan prohibides. Només ho estan en el cas que generi violència. El que està clar és que una bandera que no està prohibida no incita a la violència.”

Pel que fa la reunió a la qual fa referència la delegació del govern espanyol a Madrid, Xavier-Albert Canal explica que “no va sortir el tema de les estelades. Es va parlar de pancartes, de temes genèrics de seguretat fora de l’estadi, però no de banderes. És més, va ser la delegada del govern qui va decidir treure-ho després de la reunió, en roda de premsa”.

El Barça no va assistir a la reunió -o no n’era conscient- “simplement perquè ni el Barça, ni el Sevilla hi havien de participar. Era una qüestió de seguretat fora de l’estadi. La reunió on sí que hi han de ser encara no s’ha celebrat”, detalla Canal.

Via:: http://www.mon.cat/cat/notices/2016/05/la_prohibicio_de_les_estelades_es_una_aberracio_juridica_164067.php