L’Acord per l’Amnistia i l’Autodeterminació suma 300 adhesions de partits i entitats

Ana Sallés, David Fernández, Carme Forcadell i Quim Forn a la roda de premsa. | Intersindical

Ana Sallés, David Fernández, Carme Forcadell i Quim Forn a la roda de premsa. | Intersindical

L’Acord Social per l’Autodeterminació i l’Amnistia continua caminant però a una velocitat més lenta de l’esperada. La iniciativa, liderada per Carme Forcadell, Quim Forn, David Fernández o Anna Sallés, entre d’altres, es va engegar l’abril després de mesos d’entrebancs, i es va presentar amb un calendari on es preveia presentar un informe final l’1 d’octubre, coincidint amb el cinquè aniversari del referèndum. De moment, per motius diversos, s’han donat temps fins al desembre, mentre continuen treballant per aconseguir adhesions al seu manifest que reivindica l’amnistia com una “solució col·lectiva” per a totes les persones exiliades, encausades i represaliades; i l’autodeterminació com l’eina per bastir un marc de resolució democràtica basat en el “respecte a l’exercici de la lliure determinació”.

El manifest de moment ja ha aconseguit l’adhesió de més de 300 entitats, federacions i partits del país com ERC, Junts, CUP, PDeCAT, Demòcrates, Guanyem, Poble Lliure i Comunistes de Catalunya, entre d’altres, segons ha explicat Quim Forn en roda de premsa, des de la qual també ha justificat l’allargament del termini per situacions adverses com la sortida de la pandèmia i la guerra, que “condicionen” la presa de decisions de les entitats i plataformes. De moment, els comuns no s’han sumat a la iniciativa: “Des del primer moment han estat informats”, ha detallat Fernández, que ha apuntat que de moment “no signen” el manifest, tot i que no tanquen la porta a que pugui acabar passant. També estan a l’espera que s’hi afegeixi l’ANC.

Més enllà de les converses amb els comuns, els impulsors treballen ara també per aconseguir que els ajuntaments catalans aprovin una moció a favor de l’amnistia i l’autodeterminació, esperen que també ho faci el de la capital catalana. “Estem amb converses amb ERC, Barcelona en Comú i Junts, i realment confiem que s’aprovarà la moció. Això és molt important”, ha destacat Forcadell en la seva intervenció, en la qual ha explicat que va ser el mes de juliol quan van considerar que era “oportú” estendre aquest acord al món municipal. De moment, també hi ha 200 municipis que s’han adherit a l’acord, i els impulsors tenen com a objectiu arribar-ne a 800, el que seria el 80% de totes les ciutats i pobles de Catalunya.

Serà doncs a partir de desembre quan es presenti l’informe final, que després es traslladarà al president de la Generalitat i al Parlament. Els impulsors consideren que, precisament pel moment de divisió que hi ha ara mateix dins l’independentisme, aquesta iniciativa és “més necessària que mai”. L’Acord, que va arrencar l’abril després de mesos entrebancat, té l’objectiu d’algutinar el màxim nombre de suports en favor de la fi de la repressió i del dret a l’autodeterminació, dues demandes que situen com la solució “democràtica, justa i duradora” del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Després de presentar-se en roda de premsa, els impulsors van mostrar el manifest davant de més de 90 entitats en un acte a la Llotja de Mar. A partir d’aquell moment, van iniciar formalment la tasca per recollir adhesions.

 

Via:: https://www.naciodigital.cat/noticia/240365/acord-amnistia-autodeterminacio-suma-300-adhesions-partits-entitats